Pitajte Candy
Nazad na blog

Ne mogu da se odlučim između električne ploče, indukcijske i one na gas. Možete li me posavetovati?

The hobs

Kada treba da napravite izbor između ploče na gas, električne i indukcijske, izbor treba da bude u skladu sa vašim potrebama i željama, jer svaka ima svoje prednosti. Hajde da ih otkrijemo zajedno. 

Ploče na gas

 Klasične ploče na gas su najčešće i najjeftinije na tržištu, ali su takođe i one koje imaju najniže performanse i najviši stepen izgubljene energije. Među njihovim prednostima pamtimo nižu cenu, kompatibilnost sa svim vrstama posuđa, i na kraju ali ne manje važno, činjenica da mogu da rade i kada nema ili nestane struje u domaćinstvu.

Električne ploče

Moramo da podelimo električne ploče na dve vrste: radiant i halogene. Prvi tip ploče radi zahvaljujući električnom otporu, ta na taj način ploča zagreva, a kod druge vrste se toplota stvara putem infracrvenog svetla; obe su pokrivene staklokeramičkom pločom, materijal koji nije lomljiv praktično neraspadljiv i otporan na visoke temperature.

Kada ih uporedimo sa pločama na gas, praktičnije su i bezbednije, ventila koji se mogu zapušiti i potpuno su ravne, te ih zato lako očistiti.  

Indukcijske ploče

Kao električne ploče i indukcijske se napajaju električnom energijom i imaju keramičku ploču, ali se sastoji od feromagnetnog materijala i sistema za kontrolu. Električni protok prolazi kroz namotaje i stvara moćno magnetno polje. To proizvodi vrtloge koji generišu toplotu, koja se kroz zonu za kuvanje prenosi na posudu u kojoj se kuva.

Indukcijske ploče imaju mnogo prednosti, uključujući ravnomerno i brzo kuvanje namirnica, te jednostavno čišćenje. Još jedna karakteristika je preporučuje kao izbor između navedenih ploča. Ako ima dece u domaćinstvu, niska temperatura, koju ploča sama postiže ako se ništa ne kuva, čime se sprečava rizik od opekotina.

Različite karakteristike ploča

Kako bi ste najbolje razumeli razliku između različitih vrsta ploča, zamislite litar vode, koja treba da provri, u loncu koji ima prečnik 15 cm: kod ploče na gas će trajati 5 minuta, na električnoj piano ploči 7-8 minuta, dok na indukcijskoj će trajati svega 3 minuta, sa maksimalnom efikasnošću i minimalnim rasipanjem el. energije.

Koju vrstu ploče bi trebalo da izaberete?

Svaka vrsta ploče ima svoje prednosti, tako da vam mi savetujemo da izaberete onu koja je u skladu sa vašim potrebama i prioritetima: potrošnja el. enrgije, ušteda novca, vremena, prostora, itd...

Candy nudi širok asortiman ploča svih vrsta i veličina: putem internet pronađite onu koja je najprikladnija.

29/04/15
Kategorije: